تاندونیت شانه بدتر شدن یا ضخیم شدن تاندونهای روتاتور کاف است. ما از تاندونهای روتاتور کاف خود برای بلند کردن و چرخاندن بازوان خود استفاده میکنیم. حال تصور کنید، زمانیکه این تاندون ملتهب میشود، به طبع، فعالیتهای روزمره دردناک و دشوار میشوند. متخصصان ارتوپدی از آخرین تکنیکهای پیشرفته غیرجراحی و جراحی برای درمان تاندونیت شانه استفاده میکنند. اگر تاندونیت شانه بر کیفیت زندگی شما تأثیر میگذارد، به پزشک متخصص مراجعه کنید تا ایشان شما را در تسکین درد و بازگرداندن عملکرد عادی روزانه، درمان کنند.
تاندونیت شانه چیست؟
تاندونیت شانه یکی از علل شایع درد و سفتی شانه است. این عارضه نشان دهنده تورم (التهاب) یک ناحیه خاص در مفصل شانه است. مفصل شانه توسط گروهی از عضلات به نام روتاتور کاف و همچنین تاندون دوسر بازو ثابت نگه داشته میشود. این ماهیچهها و تاندونها استخوان بازو (بازو) را در حفره شانه (گلنوئید) نگه میدارند. هنگامی که تاندونهای روتاتور کاف یا تاندون دوسر بازو ملتهب و تحریک میشوند، “تاندونیت روتاتور کاف” و “تاندونیت دوسیپیتال” نامیده میشود.
علاوه بر این، در فضای بین تاندونهای روتاتور کاف و بخشی از استخوان تیغه شانه، یک ناحیه به نام “بورس ساب آکرومیال” قرار دارد که تاندونها را به آکرومیون (یک برجستگی استخوانی) متصل میکند. این بورسا علاوه بر اتصال، تاندونها را نیز در برابر صدمات محافظت میکند. بورسیت ساب آکرومیال زمانی رخ میدهد که این بورسا التهابی شود. هر دو بیماری (بورسیت شانه و تاندونیت) میتوانند باعث درد و سفتی در اطراف شانه شوند و ممکن است همزمان رخ دهند.
علت تاندونیت شانه چیست؟
تاندونیت شانه در نتیجه آسیبهای ورزشی، استفاده مکرر یا استفاده بیش از حد از تاندونها یا آسیب ناگهانی و جدی رخ میدهد. به عنوان مثال، بازیکنان حرفهای بیسبال، شناگران، بازیکنان تنیس و گلف بازان مستعد ابتلا به تاندونیت در شانه، بازوها و آرنج خود هستند. تکنیک نامناسب در هر ورزشی یکی از دلایل اولیه اضافه بار روی بافتها از جمله تاندونها است که میتواند منجر به تاندونیت شود. با این حال، برای ابتلا به این بیماری لازم نیست یک ورزشکار حرفهای باشید. افرادی که کارشان به گونهای است که زیاد از شانههایشان استفاده میکنند (مانند کار مونتاژ یا ماشین پرس بالای سر) یا بلند کردن وسایل سنگین، همگی در معرض خطر ابتلا به تاندونیت شانه هستند، اما هر فردی ممکن است در اثر استفاده مکرر از این تاندونها دچار تاندونیت شود. همچنین، ضربه مستقیم به ناحیه شانه یا افتادن روی بازو نیز میتواند باعث تاندونیت شانه شود.
علائم تاندونیت شانه
برخی از علائم تاندونیت شانه عبارتند از:
- درد زمانی که دست هم راستای شانه یا پشت کمر یا سر قرار گیرد.
- تق تق شانه
- درد هنگام دراز کشیدن روی شانه
- درد بالای بازو (تا آرنج)
چه زمانی به دکتر مراجعه کنم؟
بیشتر موارد تاندونیت شانه به مرور زمان خود به خود از بین میروند. بسته به شدت درد، بهبودی ممکن است هفتهها تا ماهها طول بکشد. اگر دردی را تجربه کردید که با فعالیتهای عادی روزانهتان تداخل داشت یا دردی داشتید که علیرغم اقدامات خودمراقبتی بهبود نمییابد، به پزشک مراجعه کنید. دلایل دیگر برای مراجعه به پزشک میتواند عود بیماری، تب داشتن و قرمز یا ملتهب به نظر رسیدن ناحیه (متورم، گرم شدن) باشد. این علائم و نشانهها ممکن است نشان دهنده عفونت باشند. علاوه بر این، اگر مشکلات پزشکی دیگری دارید که ممکن است خطر ابتلا به عفونت را افزایش دهند، یا اگر از داروهایی استفاده میکنید که خطر عفونت را افزایش میدهند، مانند کورتیکواستروئیدها یا سرکوب کنندههای سیستم ایمنی، به پزشک مراجعه کنید.
تشخیص تاندونیت شانه
برای تشخیص تاندونیت شانه، متخصص ارتوپدی علائم شما را ارزیابی کرده، شانه و بازوی شما را معاینه میکند، در مورد آسیبهای اخیر یا بیماریهای زمینهای میپرسد و یک شرح حال کامل پزشکی میگیرد. احتمالاً برای اطمینان از تشخیص دقیق به آزمایشهای تصویربرداری بیشتری نیاز خواهید داشت، مانند:
- اشعه ایکس
- ام آر آی
- سونوگرافی اسکلتی عضلانی
- سی تی اسکن
به عنوان بخشی از فرآیند ارزیابی، رادیولوژیستهای اسکلتی عضلانی، به دقت تصویربرداری را بررسی میکنند که منجر به تشخیص بهتر و ارائه بهترین شیوه درمانی ممکن میشود. گزینههای درمانی ممکن است شامل ترکیبی از درمانهای محافظه کارانه باشد. اگر تاندونیت شانه شما شدید باشد، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید.
درمان تاندونیت شانه
خوشبختانه، بیشتر تاندونیتهایی که شامل پارگی تاندون روتاتور کاف نمیشوند را میتوان بدون جراحی مدیریت کرد.
فیزیوتراپی تاندونیت شانه
اگر این روشها تسکین کافی را ارائه نکردند یا اگر تاندونیت شانه شما بسیار شدید است و تاندونهای شما پاره شدهاند، پزشک تعیین میکند که آیا جراحی ممکن است مفید باشد یا خیر. فیزیوتراپی برای تاندونیت شانه میتواند شامل مراحل زیر باشد:
مدیریت درد
یخ، گرمای مرطوب و ماساژ معمولاً برای کنترل درد استفاده میشوند، اما روشهای درمانی مانند TENS (تحریک الکتریکی) یا یونتوفورز (دستگاهی برای انتقال جریان الکتریکی) نیز ممکن است تجویز شوند.
آموزش بیمار
فیزیوتراپیست شما ممکن است تغییراتی را در وضعیت بدنی، محل کار، وضعیت خواب و موارد دیگر پیشنهاد دهد. آنها به شما نحوه اجتناب از فعالیتهای دردناک را آموزش داده و حرکات و تمریناتی را به شما نشان میدهند که باید از آنها اجتناب کنید.
تراپی دستی
ماساژ بافت نرم، کشش شانه و حرکت ملایم مفصل ممکن است برای کمک به حرکت مجدد شانه مفید باشد.
تمرینات
درمانگر به شما حرکات کششی و تمریناتی را آموزش میدهد تا تحرک و دامنه حرکتی شانه شما را بهبود بخشد تا بتوانید به فعالیتهای عادی بازگردید. مهم است که فقط در تمرینات و فعالیتهایی که فیزیوتراپیست برای شما تجویز میکند شرکت کنید.
برخی از این تمرینات عبارتند از:
کشش شانه به کمک در
کشش به کمک در، برای باز کردن قفسه سینه و حفظ انعطاف پذیری عضلات شانه و سینه مؤثر است.
- در چارچوب در بایستید.
- دستان خود را بالا بیاورید و آرنج را با زاویه ۹۰ درجه خم کنید، کف دستها را روی چارچوب در فشار دهید.
- با احتیاط با یک پا به جلو قدم بردارید تا زمانی که احساس کشیدگی در سینه و شانههای خود داشته باشید. این حرکت ممکن است با اندکی ناراحتی همراه باشد، اما در صورت احساس درد باید آن را متوقف کنید.
- قبل از اینکه به عقب برگردید، ۳۰ ثانیه در این وضعیت بمانید. قبل از تکرار با پای دیگر، چند ثانیه استراحت کنید.
- حرکت را سه بار تکرار کنید.
چرخش خوابیده
چرخش بیرونی به پهلو را میتوان با وزنه انجام داد، یا فیزیوتراپیست شما شاید پیشنهاد دهد که اگر آسیب شما شدید است، با وزنه بسیار سبک یا بدون وزنه شروع کنید.
- به پهلو در سمت مخالف شانه آسیب دیده خود دراز بکشید.
- آرنج خود را ۹۰ درجه خم کنید و روی بدن و کنار خود قرار دهید. ساعد شما باید بر روی شکم قرار گیرد.
- همانند تصویر و در حالی که دمبل در دست دارید، کف دست رو به زمین است، وزنه را به آرامی بالا ببرید در حالی که آرنج خود را به پهلو فشار میدهید.
- قبل از اینکه دمبل را به آرامی به زمین برگردانید، چند ثانیه در وضعیت رو به بالا نگه دارید.
- در صورت احساس درد در بازو، توقف چرخش بسیار مهم است.
- تمرین را برای سه ست با ۱۰ تکرار در هر ست انجام دهید. زمانی که با ۱۰ تکرار احساس راحتی کردید، میتوانید تعداد تکرارهای خود را به ۲۰ بار افزایش دهید.
حرکت پرواز
انجام این تمرین، به تقویت عضلات لوزی در ناحیه شانه و قسمت بالای کمر کمک میکند، بنابراین تعادل را بهبود بخشیده و شما را از آسیبهای احتمالی محافظت میکند.
- در حالی که پاها به اندازه عرض شانه باز است و زانوها کمی خم شدهاند، با پشتی صاف و کمی مایل به سمت جلو، بایستید.
- با استفاده از وزنه یا نوار، طبق دستور فیزیوتراپ، بازوهای خود را به سمت پشت خود دراز کنید و آنها را به سمت سقف بالا ببرید. کف دستها باید رو به پایین باشند و آرنجها باید کمی خمیده باشند نه صاف.
- در حالی که وزنهها را به سمت سقف بلند میکنید، بین تیغههای شانه خود فشار دهید، اما مطمئن شوید که اجازه ندهید دستهای شما از ارتفاع شانه بالاتر روند.
- تمرین را سه بار با ۱۰ تکرار در هر ست انجام دهید.
جراحی برای تاندونیت شانه
در صورتی که تاندونیت شانه شما به حدی رسیده باشد که تاندونها جزئی یا کاملاً پاره شده باشند، ممکن است نیاز به جراحی برای ترمیم پارگیها و تقویت ماهیچهها و تاندونها وجود داشته باشد. جراحان ارتوپدی با تجربه و مهارت بالا در انجام چندین تکنیک جراحی پیچیده، به صورت همزمان تاندونهای آسیب دیده و پاره شده را ترمیم کرده و همچنین بورسهای آسیب دیده و هرگونه بافت اسکاری که ممکن است باعث التهاب شود را برداشت میکنند.
بهبودی جراحی تاندونیت شانه
اگر جراحی تاندونیت شانه داشتهاید، پس از آن به استراحت زیادی نیاز خواهید داشت و شانه و بازوی شما به کمک وسایل نگهدارندهای بیحرکت خواهند شد. پزشک برای شما برنامه مدیریت درد همراه با توانبخشی فیزیکی تجویز میکند تا قدرت، دامنه حرکتی و عملکرد شانه را تا حد ممکن بازیابی کند.
به طور کلی، بهبودی پس از جراحی تاندونیت شانه به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله نوع جراحی که انجام دادهاید، شدت بیماری و اهداف بلند مدت بهبودی شما. تیم ارتوپدی ما، فیزیوتراپها، متخصصان مدیریت درد و متخصصان ارتوپدی، همه این عوامل را هنگام ایجاد برنامههای توانبخشی سفارشیسازی شده در نظر میگیرند که بهترین نتیجه را ارائه دهد. تا زمانی که بهبودی شما حاصل شود و تا زمانی که حداکثر عملکرد شانه شما بازیابی شود، با تیم ما از نزدیک کار خواهید کرد.
اگر تاندونیت شانه درمان نشود چه اتفاقی میافتد؟
اگر تاندونیت شانه درمان نشود، ممکن است تاندونیت مزمن، پارگی تاندون (پارگی کامل تاندون) یا تاندونوز (که دژنراتیو است) ایجاد شود. تاندونیت مزمن میتواند به مرور زمان باعث تحلیل رفتن و ضعیف شدن تاندون شود.
چگونه از تاندونیت شانه جلوگیری کنیم؟
از آنجایی که بیشتر تاندونیتها به دلیل حرکات مکرر ایجاد میشوند، در صورت امکان باید سعی کنید از انجام بیش از حد یک فعالیت خودداری کنید. با این حال، هنگامی که بحث کار است، اجتناب کردن همیشه هم ایده خوبی نیست. استراحتهای گاه به گاه و حرکات کششی در کنار تغییر جهت حرکت یا وضعیت بدن در صورت ممکن اغلب میتوانند مفید باشند.
اگر این فعالیت کاری نیست که به طور منظم انجام دهید، آن را آهسته انجام دهید. زیاده روی در انجام کارها در تعطیلات آخر هفته زمانی که بدن شما به آن استرس عادت ندارد، اغلب یکی از علل شایع تاندونیت شانه است. اگر در حین فعالیت درد ایجاد شد، توقف کنید و استراحت کنید. اگر با شروع مجدد فعالیت، درد ادامه پیدا کرد، باید برای یک روز آن را متوقف کنید. درد یکی از راهکارهایی است که که بدن شما از آن برای برقراری ارتباط با مغزتان استفاده میکند، پس عاقلانه است که به این پیام گوش دهید.
بهترین راه برای پیشگیری از التهاب تاندون شانه رعایت نکات زیر است:
- همیشه قبل از فعالیت شدید بدن خود را گرم کنید: تاندونها باید به مدت ۵ دقیقه قبل از اینکه تحت هر گونه استرس قرار گیرند، به آرامی ورزش داده شوند.
- قبل و بعد از فعالیتها حرکات کششی انجام دهید: کشش باید شامل حداقل ۲۰ ثانیه نگه داشتن در یک موقعیت بدون جهش ناحیه باشد. حرکات ناگهانی شانه، میتواند فشار زیادی را به عضلات وارد کند.
- به طور منظم تاندونها را تقویت کنید و تمرین دهید: تمرینات مقاومتی با وزنههای سبک ۳ بار در هفته، قدرت تاندونها را بهبود میبخشد و احتمال آسیب دیدگی آنها را کاهش میدهد.
- اصلاح وضعیت بدنی: برای کار از تجهیزات ارگونومیک (صندلی و میز در ارتفاع مناسب) استفاده کنید. در فعالیتهای ورزشی حتماً از وسایل مناسب و اندازه مناسب (مانند راکت و دمبل) استفاده کنید. استفاده از کفشهای باکیفیت نیز یکی دیگر از راهکارها میباشد.
- استراحت کنید: وقتی احساس کوفتگی یا خستگی میکنید، فعالیت را متوقف کنید. پیادهروی کنید یا کار دیگری انجام دهید تا به بدن خود استراحت دهید. حتی یک استراحت کوتاه، فشار را کاهش داده و اجازه میدهد تا تاندونهای شما بهبود یابند.
سوالات متداول
چه مدت طول میکشد تا تاندونیت شانه بهبود یابد؟
موارد خفیف تا متوسط تاندونیت و بورسیت شانه میتوانند با ترکیبی از استراحت، درمانهای محافظه کارانه و صبوری، خود به خود بهبود یابند. تاندونیت خفیف تقریباً به ۶ تا ۸ هفته زمان نیاز دارد تا بهبود یابد. تاندونیت متوسط ممکن است تا ۱۲ هفته زمان نیاز داشته باشد.
چه عاملی تاندونیت شانه را تشدید میکند؟
علائم معمولاً با بالا بردن بازوها از بالای سر یا در فعالیتهایی که نیاز به دستیابی به پشت بدن دارند، مانند بیرون آوردن یک شی از صندلی عقب خودرو، تشدید میشوند.
آیا تاندونیت شانه هنگام لمس درد دارد؟
- ناحیه مبتلا به تاندونیت در هنگام لمس حساس است.
- درد در حین حرکت بدتر میشود.
- شما بیشترین درد را در شب تجربه میکنید.
- درد خود را به عنوان یک درد مبهم توصیف میکنید.
آیا تاندونیت شانه نوعی آرتروز است؟
در یک کلام، نه. اگرچه هر دو شامل التهاب هستند. آرتروز، التهاب مفصل است و تاندونیت، التهاب تاندون است.
در مورد تاندونیت شانه از چه کارهایی باید اجتناب کرد؟
از فعالیتهایی که فشار زیادی بر تاندونهای شانه شما وارد میکنند، بخصوص برای دورههای طولانی اجتناب کنید. اگر در حین ورزش درد داشتید، توقف کنید و استراحت کنید. اگر هم ورزش خاصی باعث تشدید درد شما میشود، بهتر است از تمرین دیگری استفاده کنید.
چرا تاندونیت شانه من خوب نمیشود؟
تاندونها به دلیل خونرسانی ضعیف به زمان طولانی برای بهبودی نیاز دارند. فعالیت مداوم و تکراری، به تاندون فشار وارد کرده و روند بهبودی را کند میکند.
چگونه باید با تاندونیت در شانهام بخوابم؟
خوابیدن به پشت احتمالاً برای این وضعیت بهتر است. نگه داشتن بازوان در کنار خود نیز توصیه میشود. اگر بازوها را بالای سر خود قرار دهید، ممکن است عضلات و تاندونهای روتاتور کاف دچار کشش شوند.