درمان درد سیاتیک با داروهای گیاهی و طب سنتی

درمان درد سیاتیک

درد سیاتیک به وضعیتی گفته می‌شود که بزرگترین عصب بدن یا همان سیاتیک دچار درد شدید شود. این درد از بخش پایینی کمر شروع شده و از باسن تا پایین پا ادامه می‌یابد. اغلب اوقات، درد سیاتیک فقط یک طرف بدن را درگیر می‌کند. و درنهایت موجب ایجاد التهاب، درد و بی حسی در پا می‌شود. این بیماری درصورتی که درمان نشود ممکن است عوارض شدیدتری را به همراه داشته باشد.

افرادی که دچار درد سیاتیک می‌شوند، می‌توانند با انجام حرکات کششی، ورزش و داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی درد خود را کاهش دهند. با این حال وجود برخی از روش های‌درمانی دیگر نظیر داروهای گیاهی و طب سنتی وجود دارند که فاقد عوارض جانبی خطرناک هستند. این نکته را بدانید که  داروهای گیاهی همچون شیمیایی باید توسط پزشک تجویز و استفاده شوند.

درمان گیاهی سیاتیک در طب سنتی

درمان گیاهی سیاتیک در طب سنتی

برای درمان درد سیاتیک، می‌توانید از مواد گیاهی استفاده کنید. استفاده از داروها و روغن‌های گیاهی می‌تواند به طور قابل توجهی علائم درد سیاتیک را بهبود بخشد. باید به خاطر داشت که استفاده از روش‌های درمانی گیاهی، عوارض جانبی برای بیمار را به همراه نخواهد داشت. با این حال، در صورتی که با درد سیاتیک مواجه هستید، بهتر است قبل از هر گونه اقدام، به پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشک متخصص با توجه به شرایط بیمار و سوابق پزشکی ایشان، بهترین راهکارهای درمانی را پیشنهاد خواهد کرد.

زردچوبه

زردچوبه دارای خواص ضد التهابی است و می‌تواند با کاهش میزان بعضی از آنزیم‌های ایجاد کننده التهاب، به تسکین درد و تورم سیاتیک کمک کند. (منبع)

شما می‌توانید زردچوبه را همچون موارد زیر مورد استفاده قرار دهید:

  • به شکل چای دم کنید.
  • به اسموتی خود اضافه کنید.
  • زردچوبه آسیاب شده را به غذای خود اضافه کنید و یا آن را با روغن نارگیل و مقداری فلفل سیاه به شیر اضافه کنید.

سیر

سیر همچون زردچوبه دارای خاصیت ضد التهابی است، به کاهش درد کمک کرده و موجب تقویت سیستم ایمنی می‌شود. شما می‌توانید آن را به تمام وعده‌های غذایی خود اضافه کرده و یا صبح‌ها چهار حبه خام آن را با یک لیوان آب میل کنید. البته تحقیقات بالینی هنوز نتوانسته است که از نظر علمی فواید سیر را برای درد سیاتیک ثابت کند.

داگوود جامائیکایی (Jamaican Dogwood)

داگوود جامائیکایی

داگ‌وود جامائیکایی که از چوب درخت داگ‌ وود گرفته می‌شود، عنصری قوی برای تسکین درد عصبی است. می توان آن این ماده را می‌توان همچون مرهم مورد استفاده قرار داد و یا به صورت قرص مصرف کرد. تاکنون مطالعات علمی دلیل تسکین درد توسط داگ وود را اثبات نکرده است.

اگر باردار هستید و یا در دوران شیردهی قرار دارید، از مصرف داگ‌ وود بپرهیزید.

خار مریم

دوره استفاده از خار مریم به یونان باستان برمی‌گردد و این گیاه از فواید مختلفی برخوردار است. خار مریم با خواص ضد التهابی، ضد باکتریایی، قابض و آنتی اکسیدانی خود، برای بهبود درد سیاتیک بسیار موثر است و در برخی اوقات دیده شده است که به بازسازی بافت عصبی آسیب دیده کمک می‌کند. (منبع)

آرنیکا

آرنیکا دارویی هومیوپاتی است که به منظور درمان انواع دردها و آسیب‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. شما می‌توانید آن را برای درد سیاتیک خود نیز به کار برید. از آرنیکا می‌توان به صورت خوراکی و یا به صورت کرم موضعی استفاده کرد. (منبع)

بابونه تلخ

بابونه تلخ

بابونه تلخ گیاهی معطر و حاوی اسانسی است که از ترکیباتی نظیر شامازولن، فارنسن، بیزابولول و فلاونوئیدها، اسیدهای گیاهی و سایر مشتقات بیوشیمیایی تشکیل شده است. این ترکیبات دارای خواص آنتی اکسیدانی قوی، ضد التهابی و کاهش‌دهنده درد هستند. از این گیاه با عمل فشرده سازی، روغن استخراج می‌شود و از این روغن استخراج شده برای تسکین درد و التهاب استفاده می‌شود. شما می توانید چند قطره روغن بابونه را با روغن زیتون یا روغن نارگیل مخلوط کنید و به آرامی روی ناحیه آسیب دیده ماساژ دهید. این کار را دو تا سه بار در روز و تا یک هفته انجام دهید تا درد سیاتیک کاهش یابد. (منبع)

آلوئه ورا هندی

آلوئه ورا هندی به دلیل اینکه منبعی غنی از گلیکوزیدها مانند آلوئین است، خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی قوی دارد. به همین دلیل این گیاه موجب تسکین درد شده و خطر التهاب را کاهش می‌دهد.

شما می‌توانید پودر آلوئه ورا را با ۱ تا ۲ قاشق زردچوبه مخلوط کنید و یک یا دو بار در روز مستقیماً روی ناحیه آسیب دیده بمالید. این گیاه به کاهش درد سیاتیک کمک می‌کند. (منبع)

جوز هندی

جوز هندی یک ادویه بسیار محبوب است که به آرامش عضلات کمک می‌کند. این ادویه منبع غنی از ساپونین است که به عنوان میریستیسین شناخته می‌شود. میریستیسین، ماده‌ای درون این گیاه است که به تسکین درد سیاتیک کمک می‌کند. عملکرد میریستیسین در این است که جلوگیری می‌کند از آزاد شدن واسطه‌های التهابی و در نتیجه، مواد شیمیایی که منجر به درد و شرایط التهابی می‌شوند، را مسدود می‌کند.

ابتدا پودر جوز هندی را در روغن کنجد سرخ کنید تا کاملاْ قهوه‌ای شود. سپس روغن به دست آمده را بر روی ناحیه دردناک ماساژ دهید. روش دیگر استفاده از جوز هندی این است که ۲ تا ۵ قطره از آن را با روغن کنجد یا نارگیل مخلوط کنید و یک یا دو بار در روز به آرامی بر روی ناحیه آسیب دیده بمالید. (منبع)

سنبل الطیب

سنبل الطیب

ریشه سنبل الطیب دارای خواصی است که به آرامش ماهیچه و تسکین درد کمک می‌کند. این گیاه منبعی غنی از روغن‌هایی است که موجب تسکین دردهای مزمن عضلانی و عصبی می‌شوند. خواص ضد درد این ریشه موجب کاهش سریع درد می‌شود. شما می‌توانید سنبل الطیب را سه بار در روز و به مدت یک هفته مورد استفاده قرار دهید یا می‌توانید این گیاه را به صورت چای مصرف کنید. برای تهیه چای، یک چهارم تا یک دوم قاشق چایخوری ریشه سنبل الطیب را در آب دم کنید و بنوشید همچنین برای خوش طعم کردن آن می‌توانید از عسل استفاده کنید. (منبع)

رزماری

رزماری نیز یکی از گیاهانی است که برای کاهش درد سیاتیک استفاده می‌شود. این گیاه دارای مصارف زیادی است که ضد درد بودن یکی از آنهاست. روغن رزماری برای دردهای عمومی استفاده می‌شود.

برای درمان درد سیاتیک با رزماری، لازم است مقداری از روغن رزماری را در محل مورد نظر ریخته و ماساژ دهید. (منبع)

نعناع

روغن نعناع علاوه بر اینکه دارای عطر و بوی عالی است بلکه به کاهش درد سیاتیک نیز کمک می‌کند. روغن نعناع فلفلی مسکن طبیعی بوده و خواص ضد التهابی دارد. (منبع)

اکالیپتوس

اکالیپتوس نیز یکی از گیاهانی است که برای دردهای عضلانی و عصبی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این گیاه خاصیت تسکین دهنده دارد و همچنین ضد التهاب و درد است. برای کاهش دادن علائم سیاتیک اکالیپتوس گزینه‌ای عالی است. (منبع)

چه زمانی برای درمان سیاتیک به پزشک مراجعه کنیم؟

درد سیاتیک در صورتی که خفیف باشد، پس از چند روز مراقبت ساده در منزل برطرف می‌شود. در صورتی که این درد برای شما بسیار آزاردهنده شده، بهتر است که سطح فعالیت خود را کاهش دهید. البته استراحت کامل برای این عارضه توصیه نمی‌شود، شما می‌توانید با انجام حرکات ملایم کششی درد سیاتیک خود را کاهش دهید.

در هنگام درد شما می‌توانید به مدت ۲۰ دقیقه از کیسه حاوی یخ استفاده کنید تا علائم کاهش یابد، در صورتی که درد شما به صورت مزمن درآمده است، ممکن است بتوانید با گرم کردن ناحیه، درد را کاهش دهید. داروهای مسکن نیز در صورت نیاز کمک کننده هستند.

در صورتی که هیچ‌کدام از روش‌های ذکر شده به کاهش درد شما کمک نکرد، حتماْ به پزشک مراجعه کنید. در صورتی که در حرکت دادن پای خود دچار مشکل شده‌اید و یا کنترل روده و مثانه را از دست داده اید، فوراْ به پزشک مراجعه کنید.

درمان درد سیاتیک در طب سنتی

درمان درد سیاتیک در طب سنتی

متخصصان طب سنتی برای درمان درد سیاتیک، اضافه کردن برخی مواد با طبع گرم را به رژیم غذایی پیشنهاد می‌کنند. به طور مثال مصرف زردچوبه، زنجبیل، دارچین، گردو و عسل به برنامه غذایی روزانه تا حد زیادی علائم سیاتیک را بهبود می‌بخشد. همچنین با توجه به اینکه بسیاری از افراد به دلیل فشارهای عصبی و استرس دچار سیاتیک می‌شوند، استفاده از دمنوش‌های گیاهی همچون گل گاو زبان و عرقیجاتی همچون عرق بیدمشک، عرق بهار نارنج و عرق نسترن هم ممکن است موثر باشد.

در ادامه مطلب برخی دیگر از روشهای درمان سیاتیک با استفاده از طب سنتی را مورد بررسی قرار داده‎‌ایم.

طب سوزنی

طب سوزنی

در روش طب سوزنی، سوزن‌های بسیار نازک فولادی ضد زنگ، بر اساس الگویی خاص توسط پزشک در نقاط مشخصی از بدن وارد می‌شوند. اگر به دنبال روشی ایمن و مطمئن برای تسکین کمردرد خود هستید، طب سوزنی برای درمان سیاتیک تاثیر مثبتی خواهد داشت.

سوزن‌های وارد شده بدن را برای ترشح مسکن طبیعی نظیر اندورفین تحریک می‌کند. این روش بدون درد است و عوارض طولانی مدتی که داروهای مسکن ایجاد می‌کنند را ندارد.

حمام در نمک اپسوم

استفاده از حمام نمک اپسوم به دلیل خاصیت ترمیم کنندگی آن، مورد استفاده قرار می‌گیرد. استراحت در حمام نمک اپسوم می‌تواند به آرامش سیستم عصبی کمک کرده و به خروج سموم از بدن کمک کند. آب گرم باعث افزایش گردش خون می‌شود و در نتیجه التهاب کاهش می‌یابد. حمام نمک اپسوم برای ارتقای آرامش بسیار موثر است و می‌تواند در کاهش درد سیاتیک نیز مؤثر باشد.

درمان‌های پزشکی برای درد سیاتیک

در صورتی که داروهای گیاهی برای شما موثر نبودند، می‌توانید از روش‌های درمانی دیگر استفاده کنید.

تزریق استروئید اپیدورال

داروهای استروئیدی التهاب را کاهش داده و  به تسکین درد سیاتیک کمک می‌کنند. با تزریق استروئید اپیدورال به نزدیکی ریشه‌های عصبی نخاعی، درد برای ماه‌ها و گاهی اوقات طولانی‌تر کاهش می‌یابد.

فیزیوتراپی

در صورتی که فیزیوتراپی به درستی انجام شود، درد سیاتیک طی ۴ الی ۸ هفته برطرف می‌شود. اما اگر علائم این عارضه شدیدتر باشد و در کنار درد علائمی نظیر بی‌حسی، گزگز و ضعف عضلانی داشته باشید، روند درمانی ممکن است مدت بیشتری طول بکشد.

اوزون درمانی

اوزون تراپی به دلیل راحت بودن کار و غیر تهاجمی بودن، امکان درمان سریع برای درد سیاتیک کمر را فراهم می‌کند. همچنین نداشتن عوارض زیاد و به دست آمدن نتایج مناسب، بسیاری از افراد را بر این داشته که از اوزون تراپی استفاده کنند. در حال حاضر این روش به عنوان جایگزینی مناسب برای جراحی سیاتیک کمر شناخته شده است. (منبع)

نتیجه گیری

با روش‌های ذکر شده برای درمان درد سیاتیک با داروهای گیاهی و طب سنتی در این مقاله شما می‌توانید درد سیاتیک خود را تا حد زیادی کم کنید. فعالیت‌های فیزیکی مناسب نظیر پیاده روی، شنا و یوگا همراه با داروهای گیاهی می‌توانند تا حد زیادی درد شما را تسکین دهند. این نکته را از یاد نبرید که این داروها باید با دستور پزشک مصرف شوند. مصرف داروهای گیاهی نیز می‌توانند هنگام تداخل با داروهای شیمیایی خطرناک شوند.

سوالات متداول

چه گیاهانی برای سیاتیک مفید هستند؟

  • سیر
  • بابونه تلخ
  • آلوئه ورا هندی
  • جوز هندی
  • ریشه سنبل الطیب

بهترین درمان برای سیاتیک چیست؟

شما می‌توانید برای کاهش درد سیاتیک از درمان با یخ و گرما استفاده کنید. در هفته اول، استفاده از بسته‌های یخ توصیه می‌شود. این بسته‌های یخ باعث کاهش التهاب عصب سیاتیک می‌شوند.

چه نوع چایی برای درد سیاتیک مفید است؟

چای زردچوبه، زنجبیل، چای سبز و چای سیاه دارای مواد ضد التهابی هستند و به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کنند.

آیا زنجبیل برای عصب سیاتیک مفید است؟

زردچوبه، زنجبیل و سیر را در وعده‌های غذایی خود بگنجانید. همچنین از غذاهای غنی از ویتامین A نظیر لبنیات، سبزیجات با برگ‌های تیره، میوه، تخم مرغ و ماهی‌های چرب استفاده کنید.

آیا حمام نمک اپسوم به درمان سیاتیک کمک می‌کند؟

نمک اپسوم سرشار از منیزیم است و به همین دلیل موجب تسکین درد سیاتیک می‌شود. منیزیم به طور طبیعی در بدن تولید نمی‌شود، اما برای کمک به خلاص شدن از درد ناشی از سیاتیک مورد نیاز است.

چه نوع ویتامین‌هایی به درد سیاتیک کمک می‌کند؟

ویتامین E، روی و سلنیوم همچون آنتی اکسیدان برای بدن هستند. ویتامین‌های B همچنین موجب سلامت اعصاب شده و به کاهش درد سیاتیک نیز کمک می کنند.

ریز‌مغذی‌های مورد نیاز بدن عبارتند از:

  • منیزیم
  • ویتامین D
  • ویتامین E
  • ویتامین B12
  • ویتامین B6
  • فلز روی (زینک)
  • سلنیوم
  • روغن ماهی

برای کاهش درد سیاتیک از چه غذاهایی باید اجتناب کرد؟

غذاهای دارای روغن آفتابگردان، روغن ذرت، روغن کنجد، مارگارین و روغن نیمه هیدروژنه برای سیاتیک مفید نیستند. پس از مصرف آنها خودداری کنید. همچنین از خوردن مواد غذایی استرس زا نظیر کافئین، غذاهای فرآوری شده، نوشابه، قندهای تصفیه شده و شکلات بپرهیزید.

مقالات مرتبط

نوبت دهی Call Now Buttonمشاوره رایگان تلفنی